Selasa, 26 Februari 2013

CARA PENYEDIAAN JELLY RUMPAI LAUT



Kolagen mentah Gred AA

Rupa kolagen yang sudah DISEJUKKAN
  1. Sepaket/separuh kolagen mentah perlu dibasuh beberapa kali (seperti mencuci beras) sebelum direndam semalaman.
  2. Selepas direndam semalaman, basuh lagi beberapa kali untuk menghilangkan sisa masin air laut atau kotoran melekat lalu ditoskan.
  3. Kemudian rebus dengan api yang paling perlahan sehingga hancur. Boleh letak daun pandan sekali. Tak perlu sampai mendidih coz khasiat collagen akan rosak pada suhu lebih dari 60 darjah. Utk 1 peket rebus dengan 2.5 liter air
  4. Tapiskan … sisa pada atas tapisan boleh dibuat mask. Sapu setiap malam sebelum tidur
  5. Sejukkan ia dalam beberapa bekas dan simpan di dalam peti sejuk (bukan diruang sejuk beku).
  6. Rupa ia bila sejuk seperti jeli/agar2. Ambil beberapa sudu setiap hidangan pada masa pengambilan yang disarankan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan